Συζήτηση και ψηφοφορία στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γ. Παπανδρέου και ογδόντα εννέα (89) Βουλευτές του κόμματός του

Συζήτηση και ψηφοφορία στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γ. Παπανδρέου και ογδόντα εννέα (89) Βουλευτές του κόμματός του

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έξι μήνες μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, τότε, που για μία ακόμη φορά ο ελληνικός λαός έδωσε με την καθολική του ψήφο μια άνετη κοινοβουλευτική νίκη στην Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Βεβαίως, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι μια πολιτική ενέργεια, που στοχεύει να αναδείξει μεγάλα προβλήματα του τόπου, αδυναμία ενδεχόμενα της Κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει, ανάδειξη μιας εναλλακτικής πρότασης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που θεωρητικά θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Έχουμε μια Κυβέρνηση, που προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματα, που δεν έχει διάθεση να αντιμετωπίσει; Έχει πείσει ή μπορεί να πείσει έστω και έναν σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι είναι έτοιμο με πρόγραμμα, με ανθρώπους να κυβερνήσει τον τόπο; Είναι προφανές, προφανέστατο ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, είναι αρνητικές. Είναι προφανές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί με επιθετική αντιπολιτευτική τακτική, να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα, να συσπειρώσει την παράταξή του, να κρύψει την παντελή έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής του πρότασης, που οφείλει στον τόπο να προετοιμάσει, να ξεφύγει από τη γωνία όπου είναι στριμωγμένο, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν.
Έτσι, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., βλέποντας τη διαρκή πτωτική του πορεία, βλέποντας ότι κινδυνεύει στις επόμενες δημοσκοπήσεις να είναι τρίτο κόμμα πίσω από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., βλέποντας να σύρεται πίσω από πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έριξε ένα πυροτέχνημα, έριξε ένα μεγάλο βεγγαλικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί αυτό είναι η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα βεγγαλικό, που φιλοδοξεί να κερδίσει εντυπώσεις, στερούμενο παντελώς οποιασδήποτε ουσίας. Πολύ εύστοχα, λοιπόν, προχθές ο κ. Αλαβάνος, σκωπτικά σχολίασε «καλώς τα παιδιά», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ξαφνική εμφάνιση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο προσκήνιο ως νέος φαντομάς, θα έλεγα, που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, αδιαφορώντας παντελώς για την ουσία, για προβλήματα που είναι υπαρκτά, που προσπαθεί η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να αντιμετωπίσει. Καλώς τα παιδιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λοιπόν. Καιρός ήταν να αφήσετε την παραπολιτική, την μικροπολιτική και να ασχοληθείτε σοβαρά με τα προβλήματα του τόπου.
Παράλληλα, σας οφείλουμε -και το λέω ειλικρινά αυτό, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ένα μεγάλο ευχαριστώ, που για μια ακόμη φορά μας δίνετε τη δυνατότητα, σ΄ όλους τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην Κυβέρνηση, να αναδείξουμε στις τρεις αυτές μέρες που γίνεται η συζήτηση, το πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, μας δίνετε τη δυνατότητα, για μια ακόμη φορά να ανανεώσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης, που δίνουμε στην ικανή Κυβέρνησή μας, εμάς τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που εκφράζουμε την κοινωνία, που στήριξαν και στηρίζουν το κόμμα μας, που εμπιστεύονται και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον άξιο Πρωθυπουργό μας, τον Κώστα Καραμανλή.
Έξι μήνες τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, ή καλύτερα -θα έλεγα- τέσσερα χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εξακολουθεί να επιβάλλει τη δική του πολιτική ατζέντα. Και η ατζέντα μας, κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν είναι κρυφή, όπως αρέσκεστε να λέτε, είναι φανερή, ξεκάθαρη, συγκεκριμένη. Είναι η πολιτική των τομών, των ρήξεων, των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών, που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι η πολιτική της ανάδειξης των προβλημάτων και η προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Είναι η πολιτική της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της προοπτικής για τον τόπο, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής για τους Έλληνες πολίτες, κάτι που άλλωστε δικαιούνται και τους το οφείλουμε όλοι μας.
Με αλλαγές, με τομές, με ρήξεις, με μεταρρυθμίσεις, ξεκινήσαμε από την πρώτη φάση της διακυβέρνησης του τόπου μας. Θυμίζω: Κατάργηση του Λ.Α.Φ.Κ.Α. και σταδιακή επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων. Πρώτη φάση φορολογικής μεταρρύθμισης, με απλούστευση του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού φορολογικού συστήματος και μείωση φορολογικών συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις. Δεύτερη φάση φορολογικής μεταρρύθμισης, με διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου, με μείωση του μέσου φορολογικού συντελεστή κατά πέντε ολόκληρες μονάδες. Θυμίζω ένα σοφό αναπτυξιακό νόμο, τον 3299/2004, που τόσο θετικά αποτελέσματα έχει φέρει στον τομέα των επενδύσεων, στον τομέα της ανάπτυξης. Θυμίζω ότι ήδη περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες επενδυτικά σχέδια έχουν εγκριθεί, ύψους επενδύσεων περισσότερα από 10.000.000.000 ευρώ. Άλλωστε, αυτή η συγκεκριμένη σοφή πολιτική με το συγκεκριμένο αναπτυξιακό νόμο, έφερε και θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο της ανεργίας, με μείωση κατά τρεις ολόκληρες μονάδες του ποσοστού της ανεργίας. Θυμίζω τη θέσπιση του Σ.Δ.Ι.Τ., των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δίνει τη δυνατότητα για απελευθέρωση τεράστιων κονδυλίων από τον ιδιωτικό τομέα, τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των Δ.Ε.Κ.Ο., την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, για να μπει επιτέλους μια τάξη στο χώρο της αναρχίας και να επιστρέψει η μόρφωση, η εκπαίδευση, η δημοκρατία, στο χώρο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μια σειρά ακόμη πρωτοβουλιών, αλλαγών, τομών, ενεργειών, που είχε και έχει ανάγκη ο τόπος, που υπηρετούν τον πολίτη και τα συμφέροντά του.
Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε, οι πολίτες βλέποντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, μας έδωσαν στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, μια πολύ άνετη κοινοβουλευτική νίκη, στέλνοντας για μια ακόμη φορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική του, την αυτοκάθαρσή του, την ανανέωση του και να προετοιμαστεί για τις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.
Τώρα, έξι μήνες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, συγκριτικά με την πρώτη μας τετραετία, προχωρά στη δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων, τομών, αλλαγών, ρήξεων, που έχει ανάγκη ο τόπος. Με πρόγραμμα, με συνέπεια, με συνέχεια της πολιτικής μας με ολοφάνερη ατζέντα, κύριε Παπανδρέου, προχωρήσαμε και προχωρούμε στον διπλασιασμό των συντάξεων του Ο.Γ.Α. από 1-1-2008, στις πολύ μεγάλες αυξήσεις -σχεδόν διπλασιασμός- στο Ε.Κ.Α.Σ. και στο επίδομα ανεργίας, στη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, στις γενναίες αυξήσεις στους στρατιωτικούς όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί, στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης με κατάργηση του φόρου γονικών παροχών, του φόρου μεταβιβάσεως, με οριστικά απαλλαγή από φόρους για την αγορά πρώτης κατοικίας, στη δημιουργία του ταμείου κατά της φτώχειας με προίκα 500.000.000 ευρώ για στοχευμένες κοινωνικές δράσεις και άμεσες οικονομικές ενισχύσεις σε αναξιοπαθούντες πολίτες, στη σημαντικότατη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος, για να υπάρξει ένα ασφαλιστικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο με προοπτική και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Φυσικά δεν τελειώνουμε εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι. Συνεχίζουμε δυναμικά με πρόγραμμα, με σχεδιασμό, με κοινωνικό διάλογο, με αποφασιστικότητα τομών ρήξεων και συγκρούσεων που χρειάζονται, με κατεστημένες νοοτροπίες και λογικές, με ολοφάνερη πολιτική ατζέντα. Συνεχίζουμε, με την αξιοποίηση των λιμανιών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με την αντιμετώπιση της γάγγραινας της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των τεράστιων χρεών της, με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. και στην έναρξη διαλόγου, για αλλαγή στο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., με την κατοχύρωση της διαφάνειας σ΄ όλο το σύστημα υγείας, με τη συζήτηση και έγκριση για πρώτη φορά στη χώρα μας, του εθνικού χωροταξικού σχεδίου μιας έλλειψης δεκαετιών, μιας διαρκούς εκκρεμότητας στη χώρα μας, με την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της συνταγματικής Αναθεώρησης, όλοι μαζί ξεκινήσαμε αλλά καθ' οδόν κάποιοι, για μικροκομματικούς λόγους και σκοπιμότητες εγκατέλειψαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνειδητά καταψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί τη θεωρώ ως ένα μεγάλο βερμπαλιστικό πυροτέχνημα. Συνειδητά, δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, για όλα όσα έχει κάνει μέχρι αυτήν τη στιγμή αλλά και για όλα όσα απομένουν να κάνει, που είναι προς όφελος του τόπου μας προς όφελος του ελληνικού λαού.